Week 3: Het brood en de wijn

Verhaal | 07-02-2018Joost van Dieren

Een cadeautje aannemen, kan lastig zijn. Net als complimentjes. Bescheiden zeggen we: ‘Ah, dat had je niet hoeven doen’. Maar dit cadeautje weigeren, is funest. Het zorgt namelijk voor leven.Jezus deelt het brood uit als teken van Zijn lichaam. Over de wijn zegt Jezus: dit is het nieuwe verbond in Mijn bloed. Hij vroeg Zijn volgelingen door deze maaltijd volledig een te worden met hem. Met Zijn geest, Zijn leven en Zijn redding. Een dieper verbond bestaat er niet.

Schrijver van week 3: Petra de Nooy

Als kind maakte Petra de Nooy een kerksluiting mee en dat maakte diepe indruk op haar. Toch besloot ze theologie te gaan studeren om mogelijk predikant te worden. Nu is ze missionair pionier in het Laakkwartier in Den Haag, een achterstandswijk bekend van de Hofstadgroep. In deze wijk wonen mensen uit 120 verschillende culturen. Voor 90% van hen is Nederlands niet de eerste taal.

Petra over haar week

‘Het proeven en ontvangen typeert mijn stukjes in de Veertigdagenkalender. Soms kun je het beste iets ontvangen door gewoon te doen, te ontdekken, te proeven en te vieren en zo deel te worden van het grote verhaal van God. Ik zou nog wel eens een hele kerkdienst zonder woorden willen houden, juist om de andere zintuigen de ruimte te geven.’

Veertigdagentijd

Petra associeert de veertigdagentijd met stilstaan. Lees het interview dat we hielden met Petra vlak voor de start van de veertigdagentijd. 

Ontwerp & realisatie: Nilsson