Week 2: De gasten

Verhaal | 08-03-2019Joost van Dieren

Vaak besluiten we wel of niet naar een feestje te gaan, als we weten wie er komen. Maar wie is nu belangrijk: degene die aanwezig is, of degene die je bedient?Jezus nodigt ons uit. Wat betekent het om bij Hem aan tafel te zitten? Hij heeft wat te bieden, dus zonde om dat feestje te missen. Wie in onze omgeving - die wél een uitnodiging hebben gehad, maar zich nog niet hebben aangemeld - kunnen we betrekken bij het feestje?

Jan Wolsheimer

Schrijver van week 2: Jan Wolsheimer

Jan Wolsheimer is directeur van MissieNederland. De missie van God vertaalt hij graag praktisch, waarbij het thema gerechtigheid als een rode draad door zijn activiteiten loopt. Zo stond hij ooit in een toga achter het raam op de Amsterdamse Wallen, startte hij een gebedswinkel, draaide hij twee jaar lang een kerk voor niet-kerkelijken en vierde hij zijn verjaardag met mensen die hij niet kende (Lucas 14).

Jan over zijn week

‘Het thema waar ik over geschreven heb gaat over ‘de gasten’. Soms is Jezus de gast en op andere momenten zijn we het zelf. Het gaat dus om de ander. Om Jezus en de naaste. Juist tijdens een feest of een maaltijd is er de ontspannenheid om elkaar te leren kennen. Ik hoop dat mijn stukjes inspireren om zelf gastvrij te zijn. Mijn ervaring is dat zelfs als je met je grootste criticaster de maaltijd gebruikt, de verschillen langzaamaan minder belangrijk worden. In de Albert Cuypstraat in Amsterdam zit een voortreffelijk restaurant waar de Hebreeuwse tekst op het plafond staat: ‘Samen eten is de olie van de vriendschap’. Dat zegt het helemaal wat mij betreft.’

Veertigdagentijd

Jan ervaart de veertigdagentijd altijd als een soort geestelijke APK. Lees het interview dat we hielden met Jan vlak voor de start van de veertigdagentijd. 

Ontwerp & realisatie: Nilsson