Veertigdagentijd: 3 goede redenen om mee te doen

Blog | 25-01-2021Annemarie van den Berg

De veertigdagentijd, ook wel vastentijd of lijdenstijd genoemd, werd ooit door de kerk in het leven geroepen als tijd van bezinning en vasten. Maar wat kun je ermee anno 2021?

Bezinnen en vasten, ik geef toe: het zijn woorden die niet zo passen in onze samenleving. Je associeert ze eerder met stille retraites of statige kloosters en niet met die snelle maatschappij waarin we leven en er zoveel op ons afkomt. Toch zijn er goede redenen om ook in onze tijd aandacht te besteden aan de veertigdagentijd. We noemen er drie.

1. Je maakt even pas op de plaats

Zie de veertigdagentijd juist in je drukke leven als een uitnodiging om even een pas op de plaats te doen. Het helpt dat de periode duidelijk afgebakend is en bepaalde dagen gemarkeerd zijn (zoals aswoensdag of witte donderdag). Bekijk zelf hoe je deze tijd invult. Je kunt er elke dag even bij stilstaan (bijvoorbeeld door het lezen van de veertigdagenkalender, of je kiest een paar bijzondere dagen uit, bijvoorbeeld in de Stille Week. Zoek naar de vorm die past bij jouw leven.

2. Je leert Gods stem beter te verstaan

De veertigdagentijd is misschien niet rechtstreeks terug te vinden in de Bijbel, maar staat wel bol van bijbelse symboliek die je kunt vertalen naar jouw leven. Het getal 40 verwijst in de Bijbel naar diverse belangrijke gebeurtenissen. Zo wachtte Noach veertig dagen voordat hij uit de Ark stapte. Mozes verbleef veertig dagen op de Sinaïberg voordat hij de Tien Geboden kreeg. Elia zwierf veertig dagen in diezelfde omgeving en ontmoet dan God. En bij Jezus komen deze verhalen samen als hij zich veertig dagen terugtrekt in een woestijn waar hij worstelt met zijn roeping. De overeenkomst tussen al deze verschillende bijbelse personen is dat ze in die periode van veertig dagen God intens zoeken. Ook jij kunt deze periode apart zetten voor extra gebed en het zoeken naar Gods stem en leiding in je leven.

3. Je houdt meer over (en kunt daarvan uitdelen)

Het vasten of matigen in de veertigdagentijd kun je eigentijds invullen. Natuurlijk kun je hardcore vasten (in de katholieke traditie gelden aswoensdag en goede vrijdag als echte vastendagen), maar je kunt ook vasten op andere manieren. Zoals veertig dagen geen luxe-artikelen consumeren, bijvoorbeeld snoepgoed of alcohol. Of door geen tv te kijken of je social media te checken. Vasten is een mooi principe: door te minderen, houd je meer over. En dat kun je weer uitdelen! Zo kun je het geld dat je bespaart op luxeartikelen besteden aan een goed doel, of de tijd die je overhoudt (zonder tv en social media) besteden aan gebed en/of mensen die jouw aandacht goed kunnen gebruiken.

De veertigdagentijd met het hele gezin

Enthousiast geworden om mee te doen? In de volgende blog geven we creatieve tips en ideeën hoe je als gezin de veertigdagentijd kunt vieren.

Bestel de kalender!

€0,00 per stuk

‘De veertigdagenkalender zorgt voor een stukje rust middenin de hectiek van het dagelijkse leven’

Verhaal | 27-01-2021 | Annemarie van den Berg
Waarom zou je meedoen aan de veertigdagentijd en hoe helpt de veertigdagentijdkalender van Tearfund daarbij? We vroegen het aan drie trouwe lezers.
veertigdagentijd: 3 goede redenen om mee te doen

Veertigdagentijd: 3 goede redenen om mee te doen

Blog | 25-01-2021 | Annemarie van den Berg
Wat kun je anno 2021 nog met de veertigdagentijd?

12 simpele tips om te minderen met afval

Blog | 21-06-2020 | Hannah Westra
Wat zou jij doen om te minderen met afval?
Vriendschap

5 tips om nieuwe vrienden te maken

Blog | 02-04-2020 | Annelieke Bouman
Nieuwe mensen ontmoeten is niet voor iedereen even eenvoudig, terwijl je daar soms wel behoefte aan hebt...

Maak kennis met Inspired Individual Annette

Verhaal | 23-03-2020 | Tear
Maak kennis met Inspired Individual Annette.

Maak kennis met Inspired Individual Caleb

Verhaal | 22-03-2020 | Tear
Maak kennis met Inspired Individual Caleb.

Ontwerp & realisatie: Nilsson