Veertigdagentijd: 3 goede redenen om mee te doen

Blog | 01-01-2020Annemarie van den Berg

De veertigdagentijd, ook wel vastentijd of lijdenstijd genoemd, werd ooit door de kerk in het leven geroepen als tijd van bezinning en vasten. Maar wat kun je ermee anno 2019?

Bezinnen en vasten, ik geef toe: het zijn woorden die niet zo passen in onze samenleving. Je associeert ze eerder met stille retraites of statige kloosters en niet met die snelle maatschappij waarin we leven en er zoveel op ons afkomt. Toch zijn er goede redenen om ook in onze tijd aandacht te besteden aan de veertigdagentijd. We noemen er drie.

1. Je maakt even pas op de plaats

Zie de veertigdagentijd juist in je drukke leven als een uitnodiging om even een pas op de plaats te doen. Het helpt dat de periode duidelijk afgebakend is en bepaalde dagen gemarkeerd zijn (zoals aswoensdag of witte donderdag). Bekijk zelf hoe je deze tijd invult. Je kunt er elke dag even bij stilstaan (bijvoorbeeld door het lezen van de veertigdagenkalender, of je kiest een paar bijzondere dagen uit, bijvoorbeeld in de Stille Week. Zoek naar de vorm die past bij jouw leven.

2. Je leert Gods stem beter te verstaan

De veertigdagentijd is misschien niet rechtstreeks terug te vinden in de Bijbel, maar staat wel bol van bijbelse symboliek die je kunt vertalen naar jouw leven. Het getal 40 verwijst in de Bijbel naar diverse belangrijke gebeurtenissen. Zo wachtte Noach veertig dagen voordat hij uit de Ark stapte. Mozes verbleef veertig dagen op de Sinaïberg voordat hij de Tien Geboden kreeg. Elia zwierf veertig dagen in diezelfde omgeving en ontmoet dan God. En bij Jezus komen deze verhalen samen als hij zich veertig dagen terugtrekt in een woestijn waar hij worstelt met zijn roeping. De overeenkomst tussen al deze verschillende bijbelse personen is dat ze in die periode van veertig dagen God intens zoeken. Ook jij kunt deze periode apart zetten voor extra gebed en het zoeken naar Gods stem en leiding in je leven.

3. Je houdt meer over (en kunt daarvan uitdelen)

Het vasten of matigen in de veertigdagentijd kun je eigentijds invullen. Natuurlijk kun je hardcore vasten (in de katholieke traditie gelden aswoensdag en goede vrijdag als echte vastendagen), maar je kunt ook vasten op andere manieren. Zoals veertig dagen geen luxe-artikelen consumeren, bijvoorbeeld snoepgoed of alcohol. Of door geen tv te kijken of je social media te checken. Vasten is een mooi principe: door te minderen, houd je meer over. En dat kun je weer uitdelen! Zo kun je het geld dat je bespaart op luxeartikelen besteden aan een goed doel, of de tijd die je overhoudt (zonder tv en social media) besteden aan gebed en/of mensen die jouw aandacht goed kunnen gebruiken.

De veertigdagentijd met het hele gezin

Enthousiast geworden om mee te doen? In de volgende blog geven we creatieve tips en ideeën hoe je als gezin de veertigdagentijd kunt vieren.

Bestel de kalender!

Veertigdagenkalender 2020

€3,95 per stuk

Bestel meerdere kalenders en ontvang korting!

  • Vanaf 21 stuks€3,50 per stuk
  • Vanaf 50 stuks€2,95 per stuk
  • Vanaf 100 stuks€2,70 per stuk
  • Vanaf 500 stuks€2,50 per stuk

Otto de Bruijne: ‘Ik vlucht voor de drukte en moet klimmen om pelgrim te worden.’

Verhaal | 28-01-2020 | Maartje de Groot
Theoloog en kunstenaar Otto de Bruijne ontmoet God het meeste op de bergtop. 'Ik zie het thema Bergopwaarts als een verandering van vluchteling naar pelgrim.'

Wat kun je leren van de laatste dagen van Jezus?

Verhaal | 27-01-2020 | Annemarie van den Berg
Lees hier wat wij je kan leren van Jezus' laatste dagen.

Rinke Verkerk: ‘Bidden is een ongeziene heldendaad.’

Verhaal | 26-01-2020 | Maartje de Groot
Journalist Rinke Verkerk ontmoet God via de Bijbel en bidden, maar ook door te dansen.

5 tips om andere gelovigen te ontmoeten tijdens de veertigdagentijd

Verhaal | 21-01-2020 | Annemarie van den Berg
Wil je in gelovigen ontmoeten buiten je eigen kring? Wij geven vijf tips.

Mattias Rouw: ‘God is overal te vinden, ook in het dal’

Verhaal | 19-01-2020 | Maartje de Groot
Auteur Mattias Rouw weet dat God overal is te vinden, zowel op de symbolische bergtop van het geluk, als in het dal van tranen.

Minella van Bergeijk: ‘Wat ik herken in Mozes, is het gewone-mensen-verhaal’

Verhaal | 12-01-2020 | Maartje de Groot
Minella van Bergeijk, directeur van Tear, vindt God op toppen én in dalen en soms op beiden niet.

Ontwerp & realisatie: Nilsson