Elvera kocht een jaar geen kleding

Verhaal | 05-03-2018Hannah Westra

Elvera Goedhart (30) was gek op shoppen, zeker tijdens de sale. Totdat ze erachter kwam dat haar kast vol hing met items die ze eigenlijk niet of nauwelijks droeg. Daarom kocht ze een jaar geen kleding.

 “Ik vind het heel leuk om kleding te kopen, maar het kwam nog weleens voor dat ik dingen die ik had gekocht niet aantrok omdat het toch niet goed stond of lekker zat”, vertelt Elvera. “Een vriendin van mij had een jaar geen kleding gekocht om financiële redenen. Het leek mij wel een goed idee om eens te kijken hoeveel geld ik zelf eigenlijk besteedde aan shoppen en wat ik wel en niet droeg.”

Een andere reden waarom Elvera deze uitdaging een jaar wilde aangaan, was omdat ze wist dat veel items niet duurzaam worden geproduceerd. “Minder kopen is al bewust, maar ik kon me hierdoor ook meer verdiepen in merken die beter bekend staan en welke kleding echt bij mij past.”

Het laatste kwartaal was een uitdaging, want toen werd ik zwanger. Dat was wel een dingetje.

Niet helemaal gelukt

“De eerste driekwart jaar was heel makkelijk. Als je in je hoofd hebt dat je geen kleding koopt, ga je de winkels gewoon niet in. Ik hoefde er eigenlijk niet eens meer aan te denken, wat een soort opluchting gaf. Het laatste kwartaal was een uitdaging, want toen werd ik zwanger. Dat was wel een dingetje”, vertelt Elvera lachend. “Daardoor is het niet helemaal gelukt. Ik heb toen wel veel zwangerschapskleding gekregen, maar had ook nieuwe dingen nodig, zoals BH’s. Technisch gezien lukte het door mijn zwangerschap dus niet meer helemaal. Maar ik heb niet geshopt voor mijn lol.”

Stok achter de deur

Het idee om een jaar geen kleding te kopen was impulsief. Elvera begon bijna van de een op de andere dag. “Mijn man en ik wilden best wel wat dingen doen in huis en ik bedacht me dat dit wel een goede manier was om geld te sparen. Ik ben toen meteen gestart, midden in de maand. Ik heb het gelijk op Facebook gezet en aan mijn zusjes verteld, want als niemand het wist, kon ik er te makkelijk onderuit. Dat laatste hielp ook veel omdat mijn zusjes het altijd direct doorhebben als ik iets nieuws aanheb.”

Genieten van genoeg

“Uiteindelijk vond ik het veel makkelijker dan ik dacht. In het voorjaar, toen de winkels volhingen met kleding in vrolijke kleuren, kreeg ik wel zin in nieuwe dingen. Maar het is me gelukt om daar niet aan toe te geven. Daarnaast besef ik nu dat ik al veel meer heb dan nodig, maar dat het ook niet verkeerd is om het leuk te vinden om kleding te kopen. Tenminste, zolang je het nodig hebt of het een aanvulling is op wat je hebt. Nu koop ik bijvoorbeeld ook vaker tweedehands en denk ik meer na over waar de kleding die ik koop gemaakt is.”

“Ik wil nu alleen iets kopen als ik het écht mooi vind, niet omdat het in de sale is. Daar viel ik in het verleden makkelijk voor. Het is verleidelijk en leuk om dingen goedkoop te kopen, maar dan moet het wel op mijn lijstje met dingen die ik nog zocht staan. Als ik nog eens een (te) volle kast krijg, zou ik dit zo weer doen. Maar ik hoef het niet meer te doen om te leren wat ik dit jaar heb geleerd.”

Lijst met duurzame merken en winkels

Zoek je betaalbare biologische en fair trade kleding die er goed uitziet? We hebben duurzame kledingzaken en handige kledingcheckers voor je op een rij gezet. En onthoud: Buy well, choose less and make it last (Vivienne Westwood). Je vindt het hele overzicht hier.

12 simpele tips om te minderen met afval

Blog | 21-06-2020 | Hannah Westra
Wat zou jij doen om te minderen met afval?

Duurzaam shoppen: tips voor betaalbare eerlijke kleding

Blog | 26-02-2020 | Hannah Westra
Duurzaam en eerlijk winkelen moeilijk? Gelukkig zijn er steeds meer groene merken. Kijk hier voor een overzicht.

Auke en Jildou wonen in een Tiny House zonder vaste standplaats

Verhaal | 12-03-2019 | Hannah Westra
Auke en Jildou wonen in een Tiny House. Lees hun verhaal.

Auke en Jildou gaan off grid wonen op 20 vierkante meter

Verhaal | 07-03-2018 | Hannah Westra
Auke (27) en Jildou (24) de Vor ontwierpen in 2017 hun eigen Tiny House. Over een paar weken verhuizen ze van een antikraakwoning die ze met vrienden delen naar hun off grid...

Elvera kocht een jaar geen kleding

Verhaal | 05-03-2018 | Hannah Westra
Elvera Goedhart (29) was gek op shoppen, zeker tijdens de sale. Totdat ze erachter kwam dat haar kast vol hing met items die ze eigenlijk niet of nauwelijks droeg. Daarom kocht ze...

Ontwerp & realisatie: Nilsson