Auke en Jildou gaan off grid wonen op 20 vierkante meter

Verhaal | 07-03-2018Hannah Westra

Auke (27) en Jildou (24) de Vor ontwierpen in 2017 hun eigen Tiny House. In 2018 verhuizen ze van een antikraakwoning die ze met vrienden delen naar hun off grid huisje op wielen van ongeveer twintig vierkante meter. 

Jildou: "Na ons trouwen gingen we op zoek naar een woning. We kwamen erachter dat we nog helemaal niet vast wilden zitten aan een dure hypotheek en veel meer behoefte hadden aan (financiële) vrijheid."

Auke is bouwkundig ingenieur en ontwierp hun Tiny House, dat ze Tiny Nomad noemen, zelf. Naast dat dit binnenkort hun thuis is, fungeert het huisje op wielen ook als showmodel voor hun bedrijf Super Nomads. Elk half jaar verplaatsen ze hun zelfvoorzienende woning naar een andere plek. Ze beginnen op een camping in Leeuwarden, vlakbij een natuurgebied. Jildou: "Het huisje is voor ons een middel. Het gaat uiteindelijk om de lifestyle erachter."

We moeten niet op de afsluitdijk gaan rijden met harde wind

Jildou is in Friesland geboren, maar reizen is er met de paplepel ingegoten. Ook haar man reisde veel. Auke droomde al zo’n vijf jaar van het wonen in een Tiny House. Toen hij een bedrijf tegenkwam dat sandwichpanelen maakt van deuren en daar huisjes van kan maken, kwam die droom - die het stel inmiddels deelt - steeds dichterbij. “Een Tiny House mag niet zwaarder zijn dan 3500 kilo, dus dat is best een uitdaging. De sandwichpanelen zijn heel licht en makkelijk te gebruiken voor het bouwen van een huisje. Daarbij wordt het casco op moderne wijze fabrieksmatig gebouwd, waardoor de kwaliteit hoog is. Maar de weg op blijft spannend, we moeten bijvoorbeeld niet op de afsluitdijk gaan rijden met harde wind”, vertelt Jildou lachend.

Het stel gaat eerst ervaren hoe het is om zelf in hun Tiny Nomad te wonen en wil andere geïnteresseerden daarna helpen als zij deze manier van leven ook overwegen. “We hebben het hele huisje, zowel het casco als de binnenkant zelf ontworpen, dit wordt allemaal in een fabriek gebouwd.” 

Elk seizoen verhuizen

Naast hun kleine huis, willen Auke en Jildou een camperbusje kopen en ombouwen, zodat ze in weekenden en vakanties makkelijk door Nederland en Europa kunnen reizen naar vrienden en familie. Maar ook het Tiny House blijft niet op één plek staan. “We kiezen voor seizoensplekken op campings. In de zomer willen we bijvoorbeeld wat dichter bij het strand wonen, zodat we kunnen surfen. In de winter lijkt het ons fijn om wat dichter in de buurt van een stad en familie en vrienden te wonen. Uiteindelijk willen we wel naar een vast stukje grond in het midden van het land. We hebben heel veel zin om compacter en lichter te leven. Dichterbij de natuur en zoveel mogelijk zelfvoorzienend. Dit geeft het gevoel van vrijheid."

Vrijheid vind ik nu veel belangrijker dan spullen hebben

De droom om samen in een Tiny House te gaan wonen, ontstond toen het stel een bijbelschool deed in Mozambique. “We zagen hoe mensen daar leefden in kleine huisjes en met hoe weinig ze leefden. Dat inspireerde ons: zo kan het dus ook. In diezelfde periode werd minimaliseren en ontspullen hip. Wat heb je écht nodig en waardoor kun je voor jezelf meer vrijheid realiseren? Door onze Tiny hypotheek en spaargeld hebben we ons eigen huisje kunnen financieren. Dat geeft een enorm gevoel van vrijheid."

Ontspullen

Aangezien Auke en Jildou een stuk kleiner gaan wonen, moesten ze flink ontspullen. “Dat ging in fases. Ik ben begonnen met het uitzoeken en weggeven van kleding. Toen kwam ik erachter dat dat best even pijn mag doen. Maar als ik zie hoe blij iemand anders is met dingen die ik toch weinig droeg, is dat natuurlijk heel leuk. De grootste uitdaging op het gebied van minderen, was de administratie van het bedrijf van mijn man. Dat zijn dozen vol papieren die belangrijk kunnen zijn. We hebben de belangrijkste dingen ingescand en de papieren kopieën daarna weggegooid. Herinneringen van vroeger en waardevolle dingen mogen we gelukkig bij onze ouders opslaan.”

"Door genoegen te nemen met een kleiner huis en hierdoor minder spullen, krijgen we meer vrije tijd terug waardoor we uiteindelijk meer creatieve ideeën kunnen uitwerken. We houden allebei van ondernemen en zetten verschillende projecten op, zoals het ontwerpen van een upcycled kledinglijn. Doordat ons huisje direct verplaatsbaar is, kunnen we als nomaden meereizen met deze projecten", vertelt Jildou. "Daarnaast kom ik er - door op deze manier met spullen om te gaan - steeds meer achter dat ik vrijheid belangrijker vind dan eigendommen en dat spullen letterlijk energie kosten. Als ik nu iets wil kopen, denk ik er vooraf ook veel beter over na. Heb ik dit écht nodig? Je wordt echt een stuk bewuster als je moet minderen. Dat hoort ook bij het leven in een Tiny House: duurzamer, zuiniger en bewuster leven. Maar dat is niet van de ene op de andere dag gegaan. Het is met de jaren gegroeid. Nu vind ik bewust leven heel rustgevend."

12 simpele tips om te minderen met afval

Blog | 21-06-2020 | Hannah Westra
Wat zou jij doen om te minderen met afval?

Duurzaam shoppen: tips voor betaalbare eerlijke kleding

Blog | 26-02-2020 | Hannah Westra
Duurzaam en eerlijk winkelen moeilijk? Gelukkig zijn er steeds meer groene merken. Kijk hier voor een overzicht.

Auke en Jildou wonen in een Tiny House zonder vaste standplaats

Verhaal | 12-03-2019 | Hannah Westra
Auke en Jildou wonen in een Tiny House. Lees hun verhaal.

Auke en Jildou gaan off grid wonen op 20 vierkante meter

Verhaal | 07-03-2018 | Hannah Westra
Auke (27) en Jildou (24) de Vor ontwierpen in 2017 hun eigen Tiny House. Over een paar weken verhuizen ze van een antikraakwoning die ze met vrienden delen naar hun off grid...

Elvera kocht een jaar geen kleding

Verhaal | 05-03-2018 | Hannah Westra
Elvera Goedhart (29) was gek op shoppen, zeker tijdens de sale. Totdat ze erachter kwam dat haar kast vol hing met items die ze eigenlijk niet of nauwelijks droeg. Daarom kocht ze...

Ontwerp & realisatie: Nilsson