Alles wat je wilt weten over Pasen en de veertigdagentijd

Verhaal | 04-02-2020Annemarie van den Berg

Hoe zit het ook alweer met Pasen en de veertigdagentijd? Welke speciale dagen zijn er en wanneer vallen die dit jaar? We hebben het voor je op een rijtje gezet.  

Snel iets weten? Klik op een van linkjes hieronder.

Wanneer begint de veertigdagentijd in 2020? 

De veertigdagentijd begint op Aswoensdag. In 2020 is dat woensdag 26 februari. Pasen valt niet op een vaste datum. Tijdens het concilie van Nicea werd besloten dat Pasen gevierd moest worden op de zondag na de eerste  volle maan in de  lente. Daardoor kan het christelijke paasfeest in een periode van 35 dagen vallen, van  22 maart tot en met  25 april.  

Wat betekent de veertigdagentijd? 

De veertigdagentijd wordt ook wel vastentijd of lijdenstijd genoemd. Het is voor christenen een periode van vasten en bezinning. Rond 600 bepaalde paus Gregorius de Grote dat de veertigdagentijd 46 dagen voor Pasen moest beginnen. Zo bleven er, na aftrek van de zes zondagen, vanaf de Aswoensdag tot Pasen veertig vastendagen over. 

Wat betekenen Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag? 

Dit zijn de drie dagen die vallen in de week voor Pasen. Deze week wordt ook wel ‘Goede Week’, ‘Stille Week’ of ‘Heilige Week’ genoemd. In deze week wordt het lijden, sterven en de opstanding van Jezus herdacht. Deze dagen vind je niet letterlijk terug in de Bijbel. Onder leiding van Constantijn de Grote werden er ‘vierdagen’ afgesproken voor de kerk, zoals de dagen in de Stille Week voor Pasen. 

  • Witte donderdag

Op Witte Donderdag herdenken we de laatste maaltijd die Jezus met zijn leerlingen had (Pascha of Pesach). Tijdens deze maaltijd waste Jezus de voeten van de leerlingen en stelde Hij het Heilig Avondmaal in. In de katholieke en protestantse kerken komt het wit terug in de liturgie en inrichting van de kerk, zoals het kleed dat over de Avondmaalstafel ligt. In kloosters wordt op deze dag vaak de voetwassing gedaan.  

  • Goede vrijdag

Op Goede Vrijdag herdenken we dat Jezus stierf aan een kruis om de zonden van de wereld op zich te nemen (1 Korinthiërs 15: 3,4). Zijn dood bracht iets heel goeds voort, vandaar de naam: Goede Vrijdag. 

  • Stille zaterdag

Stille Zaterdag is de laatste dag voor Pasen en de afsluitende dag van de vastenperiode. Op deze dag herdenken we dat het lichaam van Jezus in het graf lag. Op Stille Zaterdag bereid je je voor op het Paasfeest. 

Wanneer is het Pasen in 2020? 

In 2020 valt Pasen op zondag 12 en maandag 13 april.  

Wat betekent Pasen? 

Pasen is het belangrijkste feest voor christenen. Op Paaszondag herdenken we dat Jezus weer opstond uit de dood. Dat Jezus aan een kruis stierf (wat in die tijd vaker gebeurde), was niet het einde. Zijn dood was niet zomaar een ongeluk of tragische gebeurtenis, maar een opdracht die Hij volbracht. Door op te staan uit de dood liet Hij zien dat de dood niet het laatste woord heeft. De werkelijke betekenis van Pasen kun je eigenlijk alleen maar goed begrijpen als je iets ervaart van wie Jezus is. 

Wat is de rol van Petrus en Judas in het Paasverhaal? 

Petrus en Judas waren beiden leerlingen van Jezus. Petrus beloofde Jezus dat hij hem niet in de steek zou laten wat er ook zou gebeuren. Maar toen Jezus gevangen werd genomen, ontkende Petrus op drie verschillende momenten dat hij bij Jezus hoorde. Judas hielp om Jezus gevangen te laten nemen. Petrus en Judas hadden allebei spijt. Petrus kwam in het reine met zijn fouten en werd een belangrijke leider van de eerste christelijke kerk/gemeenschap. Judas kon niet leven met zijn verraad en pleegde zelfmoord.  

12 simpele tips om te minderen met afval

Blog | 21-06-2020 | Hannah Westra
Wat zou jij doen om te minderen met afval?
Vriendschap

5 tips om nieuwe vrienden te maken

Blog | 02-04-2020 | Annelieke Bouman
Nieuwe mensen ontmoeten is niet voor iedereen even eenvoudig, terwijl je daar soms wel behoefte aan hebt...

Maak kennis met Inspired Individual Annette

Verhaal | 23-03-2020 | Tear
Maak kennis met Inspired Individual Annette.

Maak kennis met Inspired Individual Caleb

Verhaal | 22-03-2020 | Tear
Maak kennis met Inspired Individual Caleb.

Duurzamer leven? Download de duurzame bucketlist!

Verhaal | 18-03-2020 | Tear
Duurzamer leven? Download de duurzame bucketlist!
Love your neighbour

Verbinding zoeken in de buurt. Hoe doe je dat?

Blog | 17-03-2020 | Annelieke Bouman
Wil je eigenlijk wel meer contact met je buren? Of graag van betekenis zijn in je woonomgeving? Er zijn genoeg mooie initiatieven en ideeën die voor verbinding zorgen. Laat je...

Ontwerp & realisatie: Nilsson