7 tips om voedselverspilling tegen te gaan

Verhaal | 17-03-2019Tear

Voedselverspilling kan op allerlei manieren worden tegengegaan. Dat start al bij het doen van je wekelijkse boodschappen, maar de manier waarop je voedsel bewaart kan ook een verschil maken. 

1. Gebruik een boodschappenlijstje

Check jij je voorraadkast en koelkast voordat je boodschappen gaat doen? Grote kans dat daar nog heel veel bruikbaars in ligt. Probeer open producten en etenswaren die je al een tijdje op voorraad hebt eerst op te maken, voordat je weer nieuwe producten (voor de voorraad) aanschaft in de supermarkt. Handig extraatje aan een boodschappenlijstje: je doet automatisch minder impulsaankopen (al helpt het ook om met een volle maag boodschappen te doen). Ook nog eens goed voor je portemonnee!

2. Bewaar eten op de juiste plek

Wist je dat sommige groenten en fruit (zoals prei en appels) langer goed blijven in de koelkast, maar andere groenten en fruit juist beter buiten de koelkast bewaard kunnen worden? Het Voedingscentrum heeft een handige lijst samengeteld van waar je alledaagse groenten en fruit het best kunt bewaren.

3. Koop afgeprijsde producten

Je komt het in elke supermarkt wel eens tegen: producten die extra afgeprijsd zijn omdat ze bijvoorbeeld nog maar twee dagen houdbaar zijn, of omdat er plaats wordt gemaakt voor een nieuw assortiment. Helemaal niets mis mee als je producten op de datum toch diezelfde dag nog wilt gebruiken. Jij hebt baat bij een goede korting, terwijl de supermarkt die producten aan het eind van de dag niet hoeft weg te gooien. Ideaal! Let bij producten uit de koeling wel even extra op hoe het product oogt en eventueel ruikt.

4. Zet je koelkast op 4°C

Wist je dat de ideale temperatuur voor je koelkast 4 °C is? Eten bederft bij deze temperatuur minder snel en bacteriën groeien nauwelijks. Een handig hulpje is de koelkastthermometer van het Voedingscentrum. Bestel hem gratis hier.

5. Let op de houdbaarheid

Liggen er producten in je koelkast en vriezer waarvan de datum bijna verstrijkt? Bedenk dan op tijd wanneer je ze op kan eten. Bij bederfelijke producten, zoals vlees en vis, staat een TGT-datum (te gebruiken tot) op de verpakking. Na deze datum kun je de producten niet meer eten, want er kunnen dan bacteriën op gegroeid zijn waar je ziek van wordt. Melkproducten hebben vaak een ten minste houdbaar tot (THT)-datum op hun verpakking. Deze kun je vaak nog wel veilig eten, mits je ze niet te lang laat staan. Beoordeel zelf of producten wel of niet meer goed zijn door eraan te ruiken en te kijken of het er nog goed uitziet.

6. Kook op maat 

Wil je ervan verzekerd zijn dat je niet te veel eten maakt? Gebruik een weegschaal of eetmaatje. Zo meet je precies – in goede porties – af wat je nodig hebt. Heb je toch over? Verwerk het in een gerecht dat je kunt invriezen of neem het de volgende dag mee als lunch naar je werk of school. Je kunt natuurlijk ook één keer per week een kliekjesdag inplannen waarop je alle restjes van die week op maakt. Heb je echt veel over en weet je niet wat je ermee moet doen? Deel het! Bijvoorbeeld met vrienden, je buren of collega’s.

7. Uit eten? Vraag je restjes mee!

We zijn het niet zo gewend en daarom voelt het misschien een beetje oncomfortabel, maar eigenlijk is het voor zowel het restaurant als jezelf een goede oplossing. Ben je uit eten, maar kun je het niet meer op? Vraag of je het mee mag nemen in een ‘doggybag’. Zo hoeft het restaurant minder weg te gooien, en heb jij een heerlijke lunch of extra avondeten voor de volgende dag. Yum!

 

‘De veertigdagenkalender zorgt voor een stukje rust middenin de hectiek van het dagelijkse leven’

Verhaal | 27-01-2021 | Annemarie van den Berg
Waarom zou je meedoen aan de veertigdagentijd en hoe helpt de veertigdagentijdkalender van Tearfund daarbij? We vroegen het aan drie trouwe lezers.
veertigdagentijd: 3 goede redenen om mee te doen

Veertigdagentijd: 3 goede redenen om mee te doen

Blog | 25-01-2021 | Annemarie van den Berg
Wat kun je anno 2021 nog met de veertigdagentijd?

12 simpele tips om te minderen met afval

Blog | 21-06-2020 | Hannah Westra
Wat zou jij doen om te minderen met afval?

Duurzaam shoppen: tips voor betaalbare eerlijke kleding

Blog | 26-02-2020 | Hannah Westra
Duurzaam en eerlijk winkelen moeilijk? Gelukkig zijn er steeds meer groene merken. Kijk hier voor een overzicht.

7 tips voor tijdens de veertigdagentijd

Blog | 05-01-2020 | Annemarie van den Berg
Bewust toeleven naar Pasen dit jaar? Wij geven je 7 tips.

Wist jij dit al over de geschiedenis en betekenis van de veertigdagentijd?

Blog | 18-12-2019 | Annemarie van den Berg
Weet jij eigenlijk wel waar de veertigdagentijd vandaan komt? Annemarie zocht het uit.

Ontwerp & realisatie: Nilsson