3 sociale ondernemers strijden tegen vervuiling en klimaatverandering in Nepal

Verhaal | 03-02-2020Nadine Stam

Nepal kampt met veel milieuproblemen, waarvan vervuiling en klimaatverandering de belangrijkste zijn. Inspired Individuals David, Yuhanna en Sajan slaan de handen ineen om deze problemen aan te pakken.

We kunnen het ons in het relatief schone Nederland bijna niet voorstellen: openbare plaatsen zoals wegen, rivieren en parken die helemaal vol liggen met zwerfafval. Helaas is dat in Nepal wel het geval, en leidt het tot vervuild drinkwater en gezondheidsproblemen onder de lokale bevolking. Ook klimaatverandering heeft impact op het dagelijkse leven van veel Nepalezen. Vooral op het platteland, waar de bevolking grotendeels leeft van landbouw, zorgt dit voor uitdagingen.

Focus op de nieuwe generatie

De kinderen die hij lesgeeft hebben hem de bijnaam ‘vuilnisman’ gegeven; een naam die hij met trots draagt.

Inspired Individual David zag al het afval in zijn woonplaats en vond dat er iets moest veranderen. ‘Het is mijn missie om bewoners bewust te maken van het afvalprobleem in onze stad en hen te betrekken bij afvalverwerking’, vertelt hij. ‘Ik merkte dat het lastig is om dit probleem bij volwassenen onder de aandacht te brengen, want hun houding is vaak moeilijk te veranderen. Daarom ben ik met scholen gaan werken, om zo te bouwen aan bewustwording bij een nieuwe generatie.’ David startte een kleinschalig recyclingbedrijf en onderwijst nu meer dan 12.000 kinderen over afval scheiden, het maken van producten uit gerecycled afval en waarom het zo belangrijk is om goed voor het milieu te zorgen. De kinderen die hij lesgeeft hebben hem de bijnaam ‘vuilnisman’ gegeven; een naam die hij met trots draagt.

Een succesvolle schoonmaakcampagne

David werkt op lokaal niveau aan het veranderen van de mentaliteit van mensen op het gebied van vervuiling en afval. Zijn collega Inspired Individual Yuhanna doet dit op nationaal niveau. Hij startte een nationale schoonmaakcampagne. Yuhanna: ‘Met mijn organisatie mobiliseer ik gemeenschappen om samen afval op te ruimen en campagne te voeren voor een schone leefomgeving.’ Zijn aanpak is zeer succesvol: hij is in staat om verschillende groepen binnen gemeenschappen samen te brengen, waaronder sociale clubs, ziekenhuizen, kerken, scholen, de politie en zelfs het leger. ‘De schoonmaakcampagne is al actief in 42 van de 77 districten in Nepal. Ik ga door totdat ik elk district bereikt heb!’

Ik ga door totdat ik elk district bereikt heb!

Biologische landbouw en aandacht voor afvalwerking

Ook Inspired Individual Sajan zet zich in voor het milieu. Hij komt uit een kleine gemeenschap in de berggebieden van Nepal, waar mensen grotendeels afhankelijk zijn van landbouw. Hij zag met eigen ogen hoe klimaatverandering invloed heeft op het dagelijks leven in zijn omgeving. Het weer is bijvoorbeeld minder goed voorspelbaar. Sajan: ‘Intensere regen of juist periodes van droogte veroorzaken erosie, waardoor we landbouwgrond verliezen door de steile heuvels. Dit leidt tot wisselende landbouwopbrengsten met grote gevolgen: armoede, alcoholverslaving en schulden, mannen die migreren om werk te zoeken en gezondheidsproblemen als gevolg van het gebruik van landbouwpesticiden en vervuiling.’

Sajan wil deze problemen op een holistische manier aanpakken. Hij startte een biologische landbouwcoöperatie in zijn dorp, samen met activiteiten voor afvalinzameling en recycling. Sajan: ‘Dit verhoogt de werkgelegenheid, genereert inkomsten in de gemeenschap en voorkomt vervuiling van land door pesticiden.’ Via zijn eigen YouTube-kanaal inspireert en traint hij andere gemeenschappen om ook te starten met biologische landbouw en afvalverwerking. 

Strijden voor een schoon land

David, Yuhanna en Sajan hebben elk hun eigen missie en werkwijze en versterken elkaar op verschillende vlakken. Ze werken aan concrete oplossingen om vervuiling tegen te gaan en om te gaan met de invloed van klimaatverandering op de landbouw. Samen strijden ze voor een schoon land waarin mensen zorg dragen voor de schepping.  

Inspired Individual Binsa - Tear

‘Mensenhandel wordt niet alleen door grote NGO’s opgelost’

Verhaal | 18-02-2020 | Hannah Westra
Binsa zet zich in voor kwetsbare vrouwen en meisjes om mensenhandel te voorkomen.

3 sociale ondernemers strijden tegen vervuiling en klimaatverandering in Nepal

Verhaal | 03-02-2020 | Nadine Stam
Inspired Individuals David, Yuhanna en Sajan zetten zich in om van Nepal een schoon en duurzaam land te maken. Lees hun verhalen.
Karl Foster maakt rapmuziek

​Karl Foster produceert rapmuziek om jongeren in Haïti te bereiken

Verhaal | 28-05-2019 | Nadine Stam
Lees het verhaal van Inspired Individual Karl Foster.
Vlnr Annette, Consoler en Caleb - Inspired Individuals

Maak kennis met onze Inspired Individuals

Nieuws | 04-03-2019 | Nadine Stam
Drie Inspired Individuals staan op de bres voor straatkinderen, tienermeisjes en prostituees. Maak kennis met hen in de uitzendingen van EO Metterdaad.
Binsa houdt vrouwen uit de prostitutie

Drie vrouwen strijden tegen mensenhandel

Verhaal | 18-10-2018 | Nadine Stam
Inspired Individuals Binsa, Druhi en Ansu strijden tegen mensenhandel, misbruik en uitbuiting.

Ontwerp & realisatie: Nilsson