3 lessen over armoede in Nederland

Blog | 13-02-2020Herman Bouma

Hoe zou het zijn om in armoede te leven in Nederland? Om hier iets meer inzicht in te krijgen, hebben we met ons gezin tijdens de veertigdagentijd een soort experiment gedaan. Dit is wat we ontdekten.

We besloten om in de vastentijd voor Pasen ons leefbudget aan te passen naar dat van een vergelijkbaar gezin dat in ‘Nederlandse armoede’ leeft. Het budget dat je dus krijgt wanneer je in de schuldsanering zit. Voor ons gezin met vier kinderen kwam dat uit op 70 euro per week voor eten, kleding, wasmiddel, tandpasta, verjaardagscadeautjes, uitjes en ga zo maar door.

We konden ons niet te veel zorgen maken over de dag van morgen.

In die veertig dagen hebben we veel geleerd over armoede. Natuurlijk is het heel anders als je permanent in die situatie zit. Wij konden bijvoorbeeld heel veel uitgaven voor ons uitschuiven, met het besef dat we na een paar weken weer meer te besteden hadden.

Een paar geleerde lessen:

1. Arm zijn is ongezond

Patat met appelmoes is een heel goedkope maaltijd. We begrepen ineens waarom de frituur bij de buren overuren draait. Het dekt alleen niet helemaal de schijf van vijf. Een vervelende bijkomstigheid is dat ziek zijn als gevolg van een verlaagde weerstand, weer voor allerlei extra kosten zorgt. Wat het voor ons tijdens de veertigdagentijd wel opleverde is dat we oprecht konden bidden: geef ons heden ons dagelijks brood en geef ons gezondheid.

2. Arm zijn is duur

Als je moet leven van een klein budget is het heel logisch dat je kiest voor de goedkoopste optie. Toch ben je op de lange termijn dan vaak veel duurder uit. Denk bijvoorbeeld aan een goedkope printer: na elke 25 printjes kun je weer nieuwe inktcartridges gaan kopen. Hetzelfde geldt voor goedkope aardappelschilmesjes, fietsen en schooltassen. Het leverde ons tijdens de veertigdagentijd ook iets op: we konden ons niet te veel zorgen maken over de dag van morgen, want iedere dag had genoeg aan zijn eigen kwaad.

3. Arm zijn isoleert

Al snel ontdekten we in die veertig dagen iets dat we misschien wel wisten, maar nog niet zo hadden gerealiseerd. Armoede heeft allerlei vervelende sociale consequenties. Dat merkte ik bijvoorbeeld op mijn werk. Bij iedere jarige collega werd een appgroep aangemaakt waarin werd gevraagd wie wilde bijdragen aan een cadeau en hoeveel. De eerste collega appte: ‘ik geef 5 euro’, de volgende: ‘ik doe 10 euro’. Dat soort bedragen hakken er al snel in bij een klein budget. Toch zet je niet snel in zo’n appgroep: ‘ik draag één euro bij’. Ik hield me daarom stil en deed niet mee met het verjaardagscadeau. Door dit soort situaties leerden we de onschatbare waarde van deel zijn van een gemeenschap. Zeker als in die gemeenschap plek is voor iedereen, ongeacht zijn of haar bijdrage.

Armoede heeft met veel meer te maken dan alleen geld. Het kleurt je hele leven. Het bepaalt je identiteit en zorgt voor allerlei problemen, in financieel opzicht, maar ook sociaal en fysiek. Armoede staat haaks op Gods plan met Zijn wereld.

Misschien wel het allerbelangrijkste dat dit experiment ons opleverde: het wakkerde bij ons een diep verlangen aan naar het eind van die veertigdagentijd. We zijn nog nooit zo blij geweest met het feest van de opstanding.

Doe mee met de veertigdagentijd. Bestel de kalender!

Veertigdagenkalender 2020

€3,95 per stuk

Bestel meerdere kalenders en ontvang korting!

  • Vanaf 21 stuks€3,50 per stuk
  • Vanaf 50 stuks€2,95 per stuk
  • Vanaf 100 stuks€2,70 per stuk
  • Vanaf 500 stuks€2,50 per stuk

12 simpele tips om te minderen met afval

Blog | 21-06-2020 | Hannah Westra
Wat zou jij doen om te minderen met afval?
Vriendschap

5 tips om nieuwe vrienden te maken

Blog | 02-04-2020 | Annelieke Bouman
Nieuwe mensen ontmoeten is niet voor iedereen even eenvoudig, terwijl je daar soms wel behoefte aan hebt...

Maak kennis met Inspired Individual Annette

Verhaal | 23-03-2020 | Tear
Maak kennis met Inspired Individual Annette.

Maak kennis met Inspired Individual Caleb

Verhaal | 22-03-2020 | Tear
Maak kennis met Inspired Individual Caleb.

Duurzamer leven? Download de duurzame bucketlist!

Verhaal | 18-03-2020 | Tear
Duurzamer leven? Download de duurzame bucketlist!
Love your neighbour

Verbinding zoeken in de buurt. Hoe doe je dat?

Blog | 17-03-2020 | Annelieke Bouman
Wil je eigenlijk wel meer contact met je buren? Of graag van betekenis zijn in je woonomgeving? Er zijn genoeg mooie initiatieven en ideeën die voor verbinding zorgen. Laat je...

Ontwerp & realisatie: Nilsson