Spaar mee voor mama's in Ethiopië

Voor 20 euro kunnen we een mama zaden geven om eten te verbouwen. 

 

Spaar je ook mee?  

Bij de Veertigdagenkalender zit ook een spaarpotje. Deze kun je gebruiken om samen met je gezin of met het kinderwerk van je kerk geld in te zamelen voor het werk van Tearfund in Ethiopië. Ben je klaar met sparen? Stort dan het bedrag op je bankrekening en maak het over naar NL32 ABNA 0501 0303 01, ten name van TEAR fund, onder vermelding van: 'spaarpotje kalender'. Dank je wel! 

Niet meer met honger naar bed

Heb jij weleens ergens voor gespaard? Misschien wel voor een leuk spel of een tof skateboard? Voor sparen moet je geduld hebben he? Maar uiteindelijk krijg je er wel iets moois voor terug!

In het Afrikaanse land Ethiopië (zoek het maar eens op in de atlas), wonen veel mama’s die niet genoeg geld hebben om eten te kopen, of het schoolgeld van hun kinderen te betalen. Veel kinderen hebben daarom honger en kunnen niet naar school. Maar hoe moeten ze dan leren lezen en schrijven? 

Wat doet Tearfund? 

Goed eten en naar school gaan, is heel belangrijk. Daarom zorgt Tearfund er via de organisatie EKHCDC voor dat mama’s in Ethiopië samen sparen. Elke week stoppen ze een klein bedrag in de spaarpot en om de beurt mag een mama dat geld lenen. Met dat geld kan ze bijvoorbeeld een winkeltje beginnen. Ook krijgen de moeders zaden voor een moestuin en uitleg over hoe je zelf voedsel kunt laten groeien. Door samen te sparen kunnen de mama’s genoeg geld verdienen om hun kinderen naar school te laten gaan, èn is er genoeg te eten. 

Help je mee?

Door mee te doen met dit spaarproject zorgen we er samen voor dat kinderen in Ethiopië genoeg te eten hebben en naar school kunnen. Voor 20 euro kunnen we een mama zaden geven om eten te verbouwen. Hoeveel mama’s help jij aan zaden voor hun moestuin? Doe het samen met je klas, kinderclub van de kerk of samen met de hele kerk. Bedankt! 

Download hieronder het spaarpotje! 

Downloads

Spaarpotje Veertigdagenkalender 2021 (5.73 MB)
Collectepresentatie Spaarproject (6.69 MB)

Benodigdheden

De veertigdagentijd voor Pasen staat ook bekend als vastentijd. Het is een goede gewoonte om juist in deze tijd stil te staan bij mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Zoals kinderen in Ethiopië die niet naar school kunnen omdat hun ouders geen geld hebben voor school of eten. Voor 20 euro kunnen we een mama zaden geven om eten te verbouwen. 

Inspirerende spaartips

De Andreaskerk in Putten deed in 2019 een gemeentebreed project tijdens de veertigdagentijd. Veel gemeenteleden deden thuis mee met de 40dagenkalender en de thema’s kwamen regelmatig terug in de diensten. Zo leefde iedereen met elkaar toe naar Pasen. Ook werden er acties gehouden om geld in te zamelen voor het project van Tearfund in Oeganda: kinderen deden klusjes om hun spaarpotjes te vullen, de zondagse collecte was voor het project, gemeenteleden bakten (verjaardags)taarten voor elkaar, er werd een mountainbiketocht georganiseerd en er was een sponsorwandeltocht. Aan het einde van de 40dagentijd stond de thermometer op 17.000 euro!

Ook geïnteresseerd in het organiseren van een gemeente breed 40dagenproject? Download het 40-dagenpakket. Meer ideeën nodig? Neem contact op met het kerkenteam van Tearfund: kerken@tearfund.nl of neem contact op met Harry van Wieren, relatiemanager kerken: 06 16785955

Ontwerp & realisatie: Nilsson