Akkoord

Tear.nl maakt gebruik van cookies. Lees meer

Je gaat akkoord door deze website te gebruiken. 

Tear maakt gebruik van cookies. Lees meer

Je gaat akkoord door deze website te gebruiken. 

Schrijvers

Elke week neemt een schrijver je mee in een nieuw opstaan-thema. Traditiegetrouw tref je op de achterzijde van iedere kalenderdag een tip, een weetje of een verhaal. De stukjes op de achterzijde zijn geschreven door Tear-medewerkers Hanna van der Horst, Geert Jan van Dijk, Douwe Schaaf en Joost van Dieren. Met daarbij gastbijdrages van Paulien Vervoorn, Inger van Nes, Rikkert Zuiderveld, Tim van Wijngaarden en Maarten Vermeulen. 

Dit zijn de schrijvers van de kalender

 

Ineke Baron

Ineke Baron

Ineke Baron (1957) werkt als gevangenenpastor bij stichting Neemias. Ze komt in verschillende gevangenissen om gevangenen te bezoeken, gespreksgroepen te leiden en cursussen te geven. Daarnaast gaat Ineke regelmatig in gevangeniskerkdiensten voor.

In de stukjes van deze week refereert Ineke regelmatig aan haar werk in de gevangenis: ‘Ik heb door de jaren heen gemerkt dat God mij het verlangen bleef geven om in gevangenissen zijn liefde uit te delen’. Ineke schreef onder meer ‘Levenslang’, het aangrijpende verhaal van een TBS’er.

 

Thema week 1: Opstaan, plaats vergaan

Rode draad door de kalender is het leven met God. Van Hem leren kennen tot opstaan met Hem. Week 1 van 40 dagen opstaan start met de wetenschap dat we enorm gezegende mensen zijn. Jezus’ overwinning op de dood biedt ons in meerdere opzichten een hoopvol perspectief.

Reinier Sonneveld

Reinier Sonneveld is theoloog en spreker. Ook klimt hij regelmatig in de pen. Zo schreef hij tal van boeken zoals Jutten, De Kern, Het goede leven en De stilte van God. In 2015 schreef hij een boek voor ongelovigen; #Jezus: een kennismaking voor moderne mensen.

Reinier is een goede bekende van Tear. Hij was in 2013 belangrijk bij het maken van Tears Goot500 en in 2016 gaf hij mede vorm aan The Justice Conference.

 

Thema week 2: opstand(ig)

Jezus volgen leidt vroeg of laat tot opstandigheid. Denk allereerst aan de strijd tussen je eigen wil en Gods wil. Sterven aan jezelf doet immers pijn. Of aan de opstandigheid die je ervaart met je omgeving. Het onrecht wat je ziet in de maatschappij om je heen. Reinier daagt je deze week uit opstandig te worden.

Otto de Bruijne

Otto de Bruijne

Otto de Bruijne (1949) is spreker en kunstenaar. Hij was 17 jaar in dienst van Tear, eerst om in Nederland de organisatie op te bouwen, en daarna tien jaar als staflid van de Evangelische Alliantie in Afrika. Ook maakte hij televisieprogramma’s voor de EO.

In 2011 kwam hij met het project de Canvas Kapel, waarin hij 54 van zijn schilderijen verwerkte op grote panelen in de vorm van een kruiskapel.

 

Thema week 3: Op het vuur staan

Vooral pasgelovigen kennen dit fenomeen goed. Een proces dat voorafgaat aan opstaan. Opstaan wordt des te makkelijker wanneer je ergens in vuur en vlam voor staat. Otto illustreert aan de hand van diverse bijbelpersonages hoe de ruimte die zij God geven, uitmondt in een heilig vuur van binnen.

Elsbeth Gruteke

Elsbeth Gruteke

Op twaalfjarige leeftijd komt de niet-christelijk opgegroeide Elsbeth Gruteke (1965) tot geloof als een lerares haar op eenvoudige manier het evangelie uitlegt. Dat geloof laat haar nooit meer los.

Journalist wilde ze al op jonge leeftijd worden. Haar eerste interviews maakte ze met een kleine cassetterecorder. Naast haar werk als predikant in de Jeruzalemkerk in Amsterdam-West is Elsbeth ook radiopresentator bij de EO.

 

Thema week 4: Daar sta ik voor op

Vorige week ging het over hoe Gods Geest aanstekelijk werkt. De brandstof die we nodig hebben om op te kunnen staan. Deze week nemen we een volgende stap. Van zitten naar opstaan. Elsbeth laat zien hoe dat gebeurde in de levens van o.a. Ruth en Ezechiël, maar ook hoe ze opstond in haar eigen leven.

Rick Jansen

Rick Jansen

Rick Jansen (1959) is kerkpionier. Elf jaar geleden richtte hij, met zijn vrouw en een ander echtpaar, Villa Klarendal op; een christelijke gemeente in de Arnhemse wijk Klarendal. Vanuit de wijk werkt hij actief aan de leefbaarheid van de wijk.

Jansen daarover: ‘Het contact met de mensen vanuit de wijk ontstaat spontaan. We proberen hen te benaderen vanuit liefde, niet vanuit veroordeling’.

 

Thema week 5: Op staande voet

Deze week is voor mensen met een visie of een droom. Groot of klein, voor jezelf of de wijk waarin je woont. Waar we verandering willen zien is beweging nodig, transformatie misschien wel. Als we in beweging komen kan je te maken krijgen met tegenstand of obstakels. Rick Jansen vertelt uit eigen ervaring wat ervoor nodig is om in beweging te komen en om in beweging te blijven.

Johannes van den Akker

Johannes van den Akker

Johannes van den Akker (1983), ook wel de klooster abt genoemd, studeerde Theologie en Bouwkunde. Hij is initiatiefnemer van het Kleiklooster, een stadsklooster in de Amsterdamse Bijlmer, en brouwt daar zelfs bier!

Samen met compaan Suzan Doodeman is Johannes daarnaast eigenaar van de firma ‘Hoe dan wel’ waarmee hij mensen met idealen helpt met het opzetten en realiseren van projecten en sociale ondernemingen.

 

Thema week 6: Op stand wonen

Deze week gaat over je huis, je wijk, je stad. Kortom de plek waar God jou geplaatst heeft. Misschien heb je het je nog nooit gerealiseerd, maar het is geen toeval dat je woont waar je woont. Je bent een zoutend zout in jouw buurt.

Mirjam van der Vegt

Mirjam van der Vegt

Tot haar burn-out, ruim zeven jaar geleden, leefde schrijfster en stiltecoach Mirjam van der Vegt (1977) van kick naar kick. Ze werkte voor de actualiteitenrubrieken Twee Vandaag en Netwerk en schreef voor Visie.

Na haar burn-out maakte ze een switch en ging zij zich meer bezig houden met stilte. Dat resulteerde in de Stiltelijn, waarvan het boek ‘Koester je hart’ en ‘Stiltedagboek’ deel uitmaken. Ook maakte zij de glossy ‘Stil’ en organiseert ze ieder jaar stilteretraites in binnen- en buitenland.

 

Thema week 7: Met vallen en opstaan

Deze week is het de Stille Week. De dagen die voorafgaan aan de kruisiging van Jezus. Dagen waarin Jezus het moeilijk heeft, waar hij met bloed, zweet en tranen bidt tot zijn Vader. Het bewijst dat niets menselijks hem vreemd was. En dat ook wij in de worsteling en bij strijd rust mogen vinden. Vallen komt voor opstaan. Zie ook de parallel met De Verloren Zoon en het boek Eindelijk Thuis van Henri Nouwen.

Hans Riphagen

Hans Riphagen

Hans Riphagen (1983), woont in Utrecht en is lid van Baptistengemeente de Rank. Hij werkt binnen de Unie van Baptistengemeenten voor zending en diaconaat en is deel van het team Missionaire Gemeente Ontwikkeling. Daarnaast doet hij een promotieonderzoek naar ‘geloof in de buurt’ aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

 

Thema week 8: Sta op en handel

De laatste week van deze kalender. Waar we opstandingskracht ervaren en onze werken met zijn werken versmelten, krijgt ons handelen een geheel nieuw perspectief. Opstaan als nooit te voren. Sta op en handel.

Ontwerp & realisatie: Nilsson