Schrijvers 2018

Het bouwen van een stevig fundament. Hoe doet je dat? Acht bijzondere schrijvers nemen je aan de hand van de Bijbel mee in hun zoektocht naar antwoorden en nieuwe inzichten. Elke week neemt een schrijver je mee in een nieuw thema. Op de achterzijde van iedere kalenderdag tref je een tip, een weetje of een verhaal. 

Dit waren de schrijvers van de kalender in 2018:

 

Mirjam Kollenstaart

Mirjam Kollenstaart

Mirjam Kollenstaart is predikante van de Gereformeerde Kerk in Ottoland. Daarnaast is ze bestuurslid van International Justice Mission (IJM). Met regelmaat schrijft Mirjam voor het Nederlands Dagblad. Ook spreekt ze op allerlei bijeenkomsten en voor het tv-programma De Kapel van de Evangelische Omroep.

 

Thema week 1: Code Oranje

Let op, we gaan weer starten. Veertig dagen de diepte in. Pasen is niet een herdenking, maar een levensstijl.Het is geen 4 mei, het is veelomvattender. Met code oranje geven we een positieve waarschuwing. In wat voor grond groeien jouw wortels? Ben je geworteld in Jezus’ opstandingskracht en wat betekent dat eigenlijk? Waar word je door gevoed? Hoe beter de grond, hoe beter de vrucht. Aan de slag dus deze week; onkruid eruit en zorgen voor een goede voedingsbodem.

Otto de Bruijne

Otto de Bruijne

Schrijver, kunstenaar, theatermaker en verhalenverteller Otto de Bruijne stond eind jaren 70 aan de wieg van Tear in Nederland en is sinds jaar en dag ambassadeur. In 1984 verhuisde hij met zijn gezin naar Afrika, waar hij meer dan tien jaar woonde en werkte voor Tear. Otto was tussen 1994 en 2003 tv-presentator bij diverse programma’s voor de Evangelische Omroep, waaronder Otto in Afrika, Otto op zoek en Omega. Hij schreef onder meer de boeken Armenspiegel, Geloof helpt, Geschenk uit Afrika en Bomen met God.

 

Thema week 2: ontgroeien

Groei van het koren ontstaat doordat er eerst graankorrels sterven. Het oude omhulsel wordt achtergelaten. Je ontgroeit als het goed is je egoïstische ‘ik’: je oude ‘ik’ die alles voor zichzelf wil houden en een ander weinig gunt. Je ontgroeit dit door Jezus als voorbeeld te nemen: Zijn houding in het gesprek met de duivel, Zijn vergeving aan het kruis voor de moordenaar. Hoe ontgroei jij zaken die jou niet laten groeien?

Martine Vonk

Martine Vonk

Duurzaamheid is de grote passie van Martine Vonk. Al meer dan twintig jaar zoekt ze in haar werk en dagelijks leven naar wat mensen drijft en inspireert tot duurzame keuzes. Haar levensmotto is: ‘Geniet van genoeg. Laat het mooie en goede je drijfveer zijn.’ In 2016 verscheen haar boek Genieten van genoeg. Jezus geeft prachtige, concrete antwoorden. Telkens blijkt dat minder ook meer kan zijn. Martine is een veelgevraagd spreker in de kring van Groene Kerken. Ze promoveerde met haar proefschrift Sustainability and Quality of Life en is als lector Ethiek en Technologie verbonden aan Saxion.

 

Thema week 3: Armoedzaaier

Zaai maximaal en overvloedig, geeft de schrijver van Prediker als advies. Welke investeringen doe je? Wat voor opbrengst komt hieruit voort? Blijf je werk doen voor mensen die dat nodig hebben.

Theanne Boer

Theanne Boer

Theanne Boer is neerlandicus en zelfstandig tekstschrijver. Jarenlang werkte zij als redacteur van boeken, bladen en tv-programma’s bij de Evangelische Omroep. Zij werkte mee aan de Jongerenbijbel, de Groene Bijbel, de glossy Jezus! en de Micha Scheurkalender. Maandelijks schrijft ze een column in het Nederlands Dagblad.

 

Thema week 4: Verpoten

Om te kunnen groeien heb je ruimte nodig. Misschien is je huidige stekkie wel te klein geworden. Als de wortels geen mogelijkheid meer hebben om te groeien, dan wordt de plant of boom niet groter. Hoe lang bevind jij je al op dezelfde plek? Heb je hier mogelijkheden om groter te groeien en sterker te worden? Wil je door kunnen groeien, dan zou het weleens tijd kunnen zijn om jouw wortels te verpoten. En verrassend genoeg kan een nieuwe plek behoorlijk dichtbij zijn.

Rikko Voorberg

Rikko Voorberg

Rikko Voorberg is theoloog, schrijver, columnist én ambassadeur van Tear. Hij is één van de meest opvallende kerkelijk werkers van Nederland. Al twee maal werd hij genomineerd voor Theoloog des Vaderlands. Rikko is initiatiefnemer van de PopUpKerk in Amsterdam. In 2016 verscheen zijn boek De dominee leert vloeken, een gepassioneerde oproep tot daadkrachtige acties.

 

Thema week 5: Willie Wortel

Je bent natuurlijk niet de enige die wortelt. Er zijn meerdere wortels en er zijn heel veel verschillende soorten wortels. God is de maker, de geniale uitvinder van het leven. Geen wortel groeit hetzelfde en elke wortel zorgt voor een eigen vrucht. Kijk naar een moestuin, die staat vol diversiteit. Het stukje waar wij staan en groeien is slechts een onderdeel van het grote geheel. Hoe inventief zijn wij als het gaat om het leven zelf en het leven ‘doen’ met anderen?

Gerbram Heek

Gerbram Heek

Gerbram Heek is voorganger van de Veenhartkerk in Mijdrecht. Een bijzondere, groeiende gemeente. Dat was een aantal jaren geleden wel anders. De kerk stond toen op het punt om opgeheven te worden. Er volgde een doorstart, maar wel op een andere manier: De Veenhartkerk is nu heel sterk naar buiten gericht. ‘Vol van Jezus onze omgeving omarmen’ is de missie van deze kerk. De gemeente wil daarbij een bron zijn die mensen in beweging brengt om in hun eigen omgeving aan de slag te gaan.

 

Thema week 6: Met wortel en al... (onrecht uitbannen)

Onrecht in het Koninkrijk. De gelegenheid om goed te groeien wordt voor sommigen ruw verstoord. Wereldwijd zie je dat er van ‘sommige akkers’ weinig heel wordt gelaten. Denk bijvoorbeeld aan de duizenden mensen die op de vlucht zijn. Tijd om onrecht met wortel en al uit te bannen. Durf je handen vuil te maken voor diegenen wiens situatie te onveilig is om te kunnen groeien.

Mirjam van der Vegt

Mirjam van der Vegt

Tot haar burn-out, ruim zeven jaar geleden, leefde schrijfster en stiltecoach Mirjam van der Vegt (1977) van kick naar kick. Ze werkte voor de actualiteitenrubrieken Twee Vandaag en Netwerk en schreef voor Visie.

Na haar burn-out maakte ze een switch en ging zij zich meer bezig houden met stilte. Dat resulteerde in de Stiltelijn, waarvan het boek ‘Koester je hart’ en ‘Stiltedagboek’ deel uitmaken. Ook maakte zij de glossy ‘Stil’ en organiseert ze ieder jaar stilteretraites in binnen- en buitenland.

 

Thema week 7: Geworteld

Deze week is het de Stille Week. De dagen die voorafgaan aan de kruisiging. Jezus zweette bloed in de tuin van Getsemane. Hij wist dat hij een grote opdracht had aangenomen, maar om deze te volbrengen had hij het zwaar te verduren. Geloven is één, maar gehoorzamen is een ander verhaal. Het kan een pittige taak zijn om een missie te volbrengen. Hoe blijf je gehoorzaam aan je opdracht?

Henk Stoorvogel

Henk Stoorvogel

Henk Stoorvogel is pastor in de Vrije Evangelisatie Zwolle (VEZ). Hij is oprichter en leider van de 4e Musketier, de mannenbeweging die bekend staat om haar karakterweekenden en Muskathlons, en geeft masterclasses in spreekvaardigheid. Het is Henks passie om mensen te helpen in de navolging van Christus en om kerken in Nederland én in het buitenland te helpen ontwikkelen.

 

Thema week 8: Boven het hoofd groeien.

De laatste week van deze kalender. De dood is overwonnen, de wortel van het kwaad is vernietigd. Alle ruimte om te leven en groeien. Groeien is een ode aan het leven en dus aan God. En wanneer zaken je boven het hoofd lijken te groeien… Kijk dan omhoog, want kracht bevindt zich boven je hoofd.

Ontwerp & realisatie: Nilsson