Schrijvers

Het thema van de Veertigdagenkalender dit jaar is 'Een wereld van verschil'. Jezus was de grootste verschilmaker in de geschiedenis. Zeven bijzondere schrijvers nemen je mee op reis door Mattheus om te zien hoe Jezus het verschil wist te maken in de wereld van een ander. Dit zijn de schrijvers van de kalender in 2021.

Theodoor Meedendorp

Theodoor Meedendorp

Theodoor Meedendorp is theoloog en docent Levensbeschouwing. Hij werkt voor de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam-Noord en Umoja Nederland. Daarnaast verzorgt hij trainingen aan kringleiders en kleine groepen in de kerk. Op een nieuwe manier kerk zijn in een stedelijke omgeving heeft zijn bijzondere aandacht.

Week 1: Verschil maken door te ontvangen - Mattheus 10

Hoe komt het dat we sommige verschillen waarderen, terwijl we andere verschillen niet kunnen accepteren? Als mensen anders zijn dan wij, is het soms lastig om ze onderdeel te maken van ons dagelijks leven. Toch is ‘de ander ontvangen’ of ‘zelf ontvangen kunnen worden’, oftewel gastvrijheid, een kernprincipe in de Bijbel. Door middel van gastvrijheid kun je verschil maken in het leven van een ander! Zo nodigt Elia zichzelf uit als gast bij de weduwe van Serfath en vraagt hij juist haar om hem te helpen en onderdak te geven.

Reinier Sonneveld

Reinier Sonneveld

Reinier Sonneveld is theoloog en publicist. Hij is auteur van diverse (populair-) theologische boeken. Ook geeft hij lezingen en preken en schrijft hij columns voor diverse christelijke media. Daarnaast is hij betrokken (geweest) bij innovatieve projecten, zoals 7x7, de glossy’s ‘Jezus' en ‘DOOD’ en de liedjesbijbel.

Week 2: Verschil maken door regels los te laten - Mattheus 13

‘Schriftgeleerde gedrag’, Jezus hield er niet van. Hij wees uiterlijk vertoon af en legde de mensen om hem heen de geest van de wet uit. De regels werden dus niet door hem overboord gegooid, maar Jezus interpreteerde ze op een nieuwe manier. Jezus laat zo eigenlijk zien hoe onze zelfgemaakte regels de liefde van God tekort doen. Jezus overtrad zelfgemaakte regels en geldende normen en maakte daardoor verschil in mensenlevens.

Mirjam van der Vegt

Mirjam van der Vegt

Mirjam van der Vegt is auteur, spreker, stiltetrainer en ambassadeur van Tearfund. Oorspronkelijk werkte zij als journalist bij de actualiteitenrubrieken. Na haar burn-out legde ze zich toe op het schrijven over stilte. Ze organiseert lezingen en retraites in binnen- en buitenland.

Week 3: Verschil maken door de juiste woorden - Mattheus 15

Het doet ertoe welke woorden je gebruikt. Het thema inclusiviteit is enorm actueel op dit moment. De diversiteit aan culturen en achtergronden in onze omgeving zorgen nogal eens voor discussie, ongenoegen of onenigheid. Hoe kunnen we verschil maken door de juiste woorden uit te spreken?

Otto de Bruijne

Otto de Bruijne

Otto de Bruijne is theoloog en kunstenaar. Eind jaren zeventig stond hij aan de wieg van Tearfund in Nederland. Later woonde en werkte hij meer dan tien jaar in Afrika. Otto was presentator en programmamaker bij de Evangelische Omroep en is een veelgevraagd spreker in kerken, gemeenten en op conferenties.

Week 4: Verschil maken door te geloven - Mattheus 15

‘Geloven’, wat bedoelen we daar eigenlijk mee? We gebruiken de term vaak, maar toch is geloven in de praktijk voor veel mensen een hele uitdaging. Verschil maken, start vaak bij ergens geloof in hebben. Iets zien dat er nog niet is, waarbij je vertrouwt op wat God kán gaan doen. Denk aan de biddende Hannah in de tempel, smekend en huilend om een zoon. De verschilmaker hier is Eli. Zijn woorden ‘God zal voorzien’ getuigen van zijn geloof. En zo ontving Hannah een nieuw perspectief.

Rinke Verkerk

Rinke Verkerk

Rinke Verkerk is journalist, schrijver en columnist voor kranten, tijdschriften en televisie. Ze was programmamaker bij VARA-BNN en schreef spraakmakende verhalen over het Midden-Oosten. In 2018 bracht ze samen met Margo den Ouden het boek ‘De ware worden’ uit, een verzameling lessen in de liefde.

Week 5: Verschil maken door te zijn als een kind - Mattheus 18

Wanneer je jong bent, word je vaak om je oren geslagen met uitspraken als: ‘Doe niet zo kinderachtig’ of: ’Gedraag je eens volwassen’. Het gedrag van een kind wordt vaak niet serieus genomen of als onbelangrijk beschouwd. Maar, een kind deelt makkelijk, is onbevangen, en is niet bang de controle kwijt te raken. Jezus roept ons op om verschil te maken exact op de tegenovergestelde manier als die wij elkaar regelmatig voorhouden. Niet door te zeggen: ‘Grow up!’, maar door als een kind te zijn.

Moses Alagbe

Moses Alagbe

Moses Alagbe is voorganger van het Maranatha Community Transformation Center (MCTC) in Amsterdam Zuidoost. Tijdens een vierjarige studie over Integral Misson ontdekte hij dat het christelijk geloof niet gaat om evangeliseren, maar om het hele leven. Ook is hij auteur van het boek: The church is boring! If it is not relevant.

Week 6: Verschil maken door niet belangrijk te (willen) zijn - Mattheus 20

In deze tijd kunnen we het gevoel hebben dat we steeds zichtbaar moeten zijn. Je moet jezelf tonen op sociale media. Je moet laten zien dat je de juiste papieren op zak hebt, een goede functie bekleedt en een brede vriendenkring hebt. Dat geeft je het gevoel dat je belangrijk bent en ertoe doet. In Mattheus staat meermaals dat het ‘de onzichtbaren’ zijn die het grootste verschil maken. Een wereld waarin de laatsten de eersten zullen zijn. Wat voor wereld bedoelt Jezus hier?

Dorina Nauta

Dorina Nauta is relatiemanager bij Tearfund voor kerkgenootschappen en christelijke organisaties. Regelmatig spreekt Dorina in verschillende kerken over gerechtigheid, duurzaamheid en kerk-zijn. Ze is verantwoordelijk voor de leergemeenschap over Integral Mission, waar voorgangers, predikanten en kerkleiders betrokken zijn bij het theologisch doordenken van de rol van de kerk in de samenleving.

Week 7: Verschil maken door ultiem lief te hebben - Mattheus 25

Geven vanuit overvloed is relatief makkelijk, zoals die euro in de collectezak of het kopje suiker aan de buurvrouw. Maar wat als je liefde zo groot is dat je bereid bent jezelf volledig te verliezen? Jezus gaf zichzelf. Volledig. Om herstel te brengen en om verschil te maken. Het lijdensverhaal van Jezus is de ultieme daad van liefde die ervoor heeft gezorgd dat er wereldwijd een grote beweging van mensen is in wie datzelfde verlangen geboren is. Daardoor zien we lichtpuntjes overal. Verschilmaker… jij bent niet alleen!

Ontwerp & realisatie: Nilsson