Geweld tegen vrouwen: laat jouw geluid horen

Nieuws | 02-03-2017Hanna van der Horst

 

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. 
Strijd mee om geweld tegen vrouwen te stoppen

 

Teken de belofte »

 

Wat is er aan de hand?

Geweld tegen vrouwen is vandaag doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen tussen de 15 en 44 jaar. Niet alleen in landen ver weg is geweld tegen vrouwen een probleem, in Nederland heeft maar liefst 45 procent van de vrouwen te maken gehad met geweld; fysiek of psychologisch. In elk land komt geweld tegen vrouwen voor op politiek, economisch, sociaal en cultureel gebied, in alle lagen van de samenleving.

Wanneer we spreken over geweld tegen vrouwen, kan dit over allerlei vormen gaan: huiselijk geweld, seksueel geweld, ongelijkheid in arbeidsomstandigheden of mensenhandel. Geweld tegen vrouwen, zo blijkt, is niet gebonden aan leeftijd, inkomen of functie.

Het meisje achter de kassa in de supermarkt, een collega, of zelfs een familielid… Er bestaat een grote kans dat jij bijna dagelijks contact hebt met slachtoffers van geweld of dat je zelf slachtoffer bent (geweest).

 

 

Geweld beëindigen start bij het laten horen van een tegengeluid

Minella van Bergeijk

'Het lastige is dat we in Nederland uitgaan van het beeld van de zelfstandige vrouw, die sterk genoeg is om voor zichzelf op te komen.'

Het is belangrijk dat Nederland zich meer gaat bezighouden met geweld tegen vrouwen om het taboe rondom het thema te doorbreken. Minella, hoofredacteur Eva en seksuoloog, legt hier uit waarom.

 

Wat doet Tear?

Tear werkt in verschillende landen aan het beëindigen van seksueel en gendergerelateerd geweld. Allereerst door de stilte erover te doorbreken, en door lokale kerken en gemeenschappen te ondersteunen het gesprek hierover aan te gaan. We ondersteunen survivors van geweld in hun herstelproces en werken aan preventie. Sommige van onze lokale partners en kerken richten zich op preventie van en ondersteuning bij huiselijk geweld of bijvoorbeeld mensenhandel, en anderen werken in een (post)conflictcontext met overlevenden van geweld.

Zoals bijvoorbeeld in Colombia. Tijdens de burgeroorlog hebben gewapende groepen seksueel geweld structureel ingezet als oorlogswapen. In Colombia worden lokale kerken getraind om slachtoffers van seksueel geweld te ondersteunen en om de stilte over dit onderwerp te doorbreken. Ze werken aan preventie door onderliggende opvattingen die geweld tegen vrouwen in stand houden of vergoelijken ter discussie te stellen en hierin verandering te brengen.

 

Wat kan ik doen?

Elke onrechtvaardige situatie heeft iemand nodig die zegt ‘hier ga ik wat aan doen’. Door je stem te gebruiken ben je in staat verandering te brengen.  Je kunt het vandaag meteen in de praktijk brengen.

1. Teken de belofte

2. Geef voor hulp aan slachtoffers van geweld

3. Deel je ervaringen of tips

Teken de belofte

We gebruiken je e-mailadres alleen om je op de hoogte te houden van deze campagne. Je kunt je ieder moment uitschrijven. 

Ontwerp & realisatie: Nilsson